Ligging
Onze ligging combineert het beste van twee werelden: de nabijheid van de stad met de rust van de natuur. De ideale plek om er op uit te trekken.
Onze school bevindt zich op het domein van Horteco. Dit domein herbergt niet enkel 52 hectare groen, maar ook een bont gezelschap aan dieren. Van boerderijdieren tot reptielen, je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het er wel. De ideale plek dus om op onderzoek te gaan.
Daarnaast is het domein ook autoluw. Enkel tractors denderen er rond.
Warm onthaal
Elke dag begint met een warm onthaal. Een kwartiertje voor we beginnen aan de effectieve leertijd krijgen onze kinderen al dan niet samen met hun ouders de kans om naar de klas te gaan. Terwijl de leerlingen zich in alle rust kunnen klaarmaken voor de komende lesdag, kunnen de mama's en de papa's eens komen proeven van wat er in de klas leeft.
Koffieklets
Eén keer per maand organiseert de werkgroep 'koffieklets' een ontmoetingsmoment op school. Het uitgelezen moment om met een heerlijk, dampend kopje koffie of thee en een stukje zelfgemaakte cake lekker bij te praten met ouders en leerkrachten.
Geen juffen of meesters
Bij ons op school spreken we de juffen en meesters gewoon aan met hun voornaam. We streven naar gelijkwaardigheid tussen leerkrachten en leerlingen.
Stamtaken
Samen school maken is samen zorgen voor een propere, nette school.
In het begin van het schooljaar bedenken we met de klas een originele stamnaam. Op het eerste forum stellen we ons dan op een originele manier aan elkaar voor.
Wanneer het startschot gegeven is, krijgen we een stamtaak toegewezen. We doen heel hard ons best om deze opdracht tot een goed einde te brengen want tijdens het volgende forum kunnen we een 'dikke duim' verdienen. Dit is de beloning voor ons harde werk.
Forum
We kunnen niet enkel van onze klasgenoten leren. We luisteren en kijken ook steeds vol bewondering naar wat andere klassen hebben geleerd of gedaan. Het forum, dat maandelijks plaatsvindt, leent zich daar perfect toe. Terwijl we binnenstromen wordt er al uit volle borst met de liedjes meegezongen.
Wie jarig is, wordt hier ook in de bloemetjes gezet. Iedereen zingt luidkeels 'happy birthday' en laat een 'handgemaakt' vuurwerk knallen.
We krijgen naast de voorstellingen van andere klassen ook te horen wat er in het kinderparlement besproken werd.
Graadsklassen
In de klas zitten we met 2 leeftijden samen. Het ene jaar zijn we de jongsten, het andere dan weer de oudsten.
We krijgen de kans om op ons eigen tempo te groeien. Binnen een graadsklas krijgen we twee jaar de tijd. We vinden het leuk dat onze leerkracht ons ECHT kent. Hij/zij ziet ons evolueren en kan bijsturen waar mogelijk. We leren van en met elkaar en leren zelf om op zoek te gaan naar oplossingen.
Atelier
Maandelijks kunnen we uit verschillende muzische activiteiten (beeld, drama, beweging, muziek) kiezen. We blijven dan niet bij onze klasleerkracht maar komen ook bij de andere leerkrachten terecht.
Klasconcerten
Drie maal per jaar brengen verschillende muzikanten een bezoekje aan onze school om ons vol passie te laten kennismaken met hun wonderbaarlijke instrumenten.
Culturele uitstappen
Wij werken nauw samen met het cultureel centrum het Bolwerk in Vilvoorde voor al onze voorstellingen en tentoonstellingen. We werden zelfs gelauwerd met het embleem van 'culturele school'.
Correspondentie
We laten onze kinderen de liefde voor de geschreven taal herwaarderen. We hebben elk onze eigen postbus waar kinderen van de andere klassen briefjes kunnen in posten. Dit kunnen vragen, mededelingen, uitnodigingen maar ook werkjes zijn waarop ze fier zijn. Op deze manier leren we hoe communicatie werkt.
Kinderparlement
In het begin van het schooljaar kiezen we democratisch 3 afgevaardigden die om de 2 weken in het kinderparlement zetelen samen met een kind naar keuze. We vinden het belangrijk dat iedereen hier eens aan kan deelnemen.
Op het kinderparlement worden schoolafspraken gemaakt en schoolvoorstellen uitgewerkt onder leiding van de directeur.
Klaskampen
In de lagere school gaan we zeker één keer per graad op klaskamp. Het kamp beslaat meerdere dagen. We leren elkaar en onze directe omgeving op een andere manier kennen. Dit vormt een ECHTE meerwaarde in onze schoolloopbaan. Hier worden herinneringen gemaakt voor het leven!
Sleep-over
Er wordt natuurlijk ook aan onze oudste kleuters gedacht. Zij kijken elk jaar reikhalzend uit naar een nachtje slapen op school. De gymzaal wordt tot een heuse camping omgetoverd, bezaaid met tenten en kampeerbedden. Onze sympathieke ouders koken en het avondprogramma wordt netjes in elkaar gestoken door ons gemotiveerd kleuterteam.
Feesten
Op de Zwierezwaai weten we wat feesten is. Wil je genieten van een gezellig etentje tijdens onze spaghettizwier of heb je meer zin om een spannend avontuur te beleven tijdens onze dwaallichtjestocht? Wij organiseren voor ieder wat wils.
Leerplekken
Onze school is bezaaid met inspirerende ontmoetingsplaatsen waar we kinderen van elke leeftijd tegenkomen om samen te werken, te leren en te creëren.
Speelplaats
De speelplaats biedt aan ieder wat wils. De balsportfanaat, de avonturier, de speelvogel maar ook de danser en de momentgenieter komen aan hun trekken.
Leesbos
Sssttt...op onze school laten we gemotiveerde lezers rijpen, groeien en openbloeien. We kunnen gezellig van een boek genieten in ons leesbos.
Klasbabbels
Naast de oudercontacten zijn er op regelmatige basis klasbabbels. Op deze momenten geeft de klasleerkracht extra uitleg over een item dat al dan niet in samenspraak met de ouders werd gekozen en dat de hele klas aanbelangt.
Smartschool
Onze communicatie verloopt via het platform Smartschool. In het begin van het schooljaar ontvangen alle ouders een login om een account aan te maken. Eénmaal aangemeld ontvang je via deze weg nieuwsbrieven, uitnodigingen ... .
Wat zwiert en zwaait er...?
Jullie worden (twee)wekelijks op de hoogte gehouden over het reilen en zeilen van jullie kind in de klas via onze nieuwsbrief 'Wat zwiert er en zwaait er...?'. Deze brief bevat een schat aan informatie over de voorbije en de komende weken.
Seesaw
Seesaw is een digitaal portfolio waarbij je de activiteiten van je kind kunnen volgen. Jouw oogappel post in zijn/haar map werkjes waar hij/zij fier op is.
Dit portfolio is privé, niet eender wie krijgt hier toegang toe. De kinderen kunnen elkaar via de klasapp wel feliciteren met hun werk of hun creaties 'liken'.
Rapporten
Drie maal per jaar vindt er een evaluatie plaats. Naast de evaluatie door de leerkracht krijgt het kind ook ruimte in zijn/ haar rapport om zichzelf te beoordelen en werkpunten te formuleren.